Tandlægeskræk er invaliderende

Der er forskel på at være bange for, hvad der sker i tandlægestolen og på at have decideret tandlægeskræk. De fleste tandlæger tror fejlagtigt, at det er smerter, der giver tandlægeskræk. De færreste mennesker kan sige sig fri for at være en smule bange for de smerter og det ubehag, der uvægerligt følger med tandlægebesøg. Men angst er noget andet end at være bange. Tandlægeskræk eller tandlægeangst er invaliderende. Det er en følelse, der sidder i hele kroppen, som får det enkelte menneske til at håbe, at tandlægen bliver syg og tiden aflyst, for så blot at skulle hele følelsesdramaet igennem endnu engang. Der kan være flere dage med dårlig mave op til. Det er altædende, altopslugende og helt igennem rædselsfuldt.

Det hjælper ikke, at en tandlæge siger man skal tage sig sammen. Det eneste der hjælper, er at stå levende tilbage på den anden side af besøget.

For tandlægeskræk er dødsangst!

Tandlægeskræk er dødsangst.

De fleste mennesker er bange for smerter, men som regel er det ikke smerte, der udløser tandlægeskræk – eller angst, som jeg herefter vil betegne det – medmindre man har oplevet en pludselig, intens og uventet smerte i tandlægestolen. Der kan det have sat så dybe spor, at alle fremtidige tandlægebesøg vil være præget af det.

De fleste mennesker ved ikke, hvad de er angste for. I virkeligheden behøver tandlægeskræk slet ikke være udløst i tandlægestolen.

De hyppigste årsager,  har jeg erfaret, er delt ind i tre grupper:

  • Vandskræk
  • Kvælningsangst
  • Angst for at miste kontrollen


Vandskræk

Hvis du har vandskræk, vil du have problemer med alt det vand, der kommer ind i munden på dig, når du ovenikøbet ligger ned og måske vil du endda forsøge at sluge det, som et overlevelsesinstinkt. En hjælp kan være at få lov til at vende hovedet lidt til siden, så vandet løber ned i suget i stedet for ned i halsen.


Kvælningsangst

Hvis du har kvælningsangst, er det meget problematisk at få stoppet alle mulige ting ind i munden. Vatruller, instrumenter og tandlægens fingre er hård kost. Kvælningsangst kan være opstået på flere forskellige måder. Man kan være født med navlestrengen rundt om halsen. Narkose kan have udløst det, for dér får man et tykt rør ned gennem halsen (måske er det fortid, så mere skånsomme metoder eksisterer nu?). Dette tykke rør registrerer kroppen, selv om man allerede er sederet og kroppens reaktion er panik over at man er ved at dø, fordi vejrtrækning er umuliggjort. Andre har fået foretage en maveundersøgelse, hvor en slange er ført ned i halsen.

Så kroppens oplevelser er reelle og angsten for gentagelsen helt logisk.


Angsten for at miste kontrollen

Angsten for at miste kontrollen er lige så reel og baseret på tidligere oplevelser. Den kan være udløst af overgreb i en tandlægestol tidligere i livet. Mange mennesker har oplevet at få holdt arme og ben fast, mens tandlægen udførte sine ubehageligheder. Det er overgreb! Andre overgreb – fx seksuelle -  kan ligeledes udløse tandlægeskræk.


Overkom tandlægeskræk

Måske var du ikke selv bevidst om, at det netop var dette, der udløser din angst, men ved at erkende det og melde det ud til tandlægen, kan dine tandlægebesøg blive meget nemmere – både for dig og for din tandlæge. Det kræver selvfølgelig at du har en sød og betænksom tandlæge, der respekterer det, men det bør være et mindste krav til en tandlæge. Tandlæger, der ikke forstår sig på mennesker, bør slet ikke have lov til at have det arbejde, efter min mening.


Gør tandlægebesøg lettere

Erkend din type af tandlægeskræk, meld den klart ud til din tandlæge. Hvis du har vandskræk, så bed om, at du får lov til at vende hovedet til siden i den retning, suget sidder, så vandet ikke løber direkte ned i halsen.

Har du kvælningsangst, så bed om at der bliver puttet et minimum af vatruller mm ind i din mund.

Hvis du er angst for at miste kontrollen, så bed om at blive informeret om alt, hvad der skal foregå. Aftal et stopsignal, du kan give, for at få tandlægen til at stoppe eller for blot at give dig en pause.

Kræv at blive taget alvorligt, eller skift din tandlæge ud med én, der kan rumme dig!

Med disse små tiltag, vil dine tandlægebesøg blive langt lettere.

Et alternativ er at klæde dig selv på med en viden, der gør tandlægebesøg overflødige. Jeg har lavet et online kursus, som lærer dig alt det basale om tænder og tandsygdomme og hvordan du forstår dine tænders signaler. 

Læs mere her